Mocktaily – Nealkoholické koktejly jsou trendy, moderní a na vzestupu – ALKOHOL DRINK (2024)

Nebudeme příliš dlouho chodit kolem horké kaše. Řeč bude o nealkoholických nápojích.

  • Virgin co*cktail (panenský koktejl)
  • Temperance drink (nápoj střídmosti)
  • Zero proof drink (prokázaná nula alkoholu)
  • Mocktail (falešný koktejl, maketa)

To jsou všechno názvy pro nealkoholické koktejly.

Možná s tím mnozí nesouhlasí, ale moderní trend je zcela jasný a projevuje se i v Česku. Spotřeba alkoholu celosvětově vytrvale lehce klesá. A konzumentů co do sebe za večer vylijí láhev vodky je tak čím dále méně.

Mnoho lidí di oblíbilo nízko alkoholické koktejly a takový Aperol spritz už není jen pitím pro ženy a hom*osexuály. Lidé čím dál častěji pijí ze sociálních důvodů – tedy, aby ve společnosti neseděli na suchu, aniž by byl pro ně alkohol v nápoji důležitý. Výsledkem je, že už není téměř rozdíl mezi tím, když za večer vypijete dva až tři nízkoalkoholické koktejly, nebo zůstanete u nealkoholických nápojů.

Rozdílem je zejména to, že po nealkoholických koktejlech budete moci prakticky ihned za volant a dostanete se domů vlastním vozem. U těch nízkoalkoholických si s nějakou tou desetinou promile nemůžete být až tak úplně jisti a jistotu získáte až po několika hodinách.

Pokud tedy přijdete na oslavu, kterou byste si rádi užili, nemusíte v jednom kuse odmítat pozvání na koktejly a panáky. Pokud jste řidič, nezletilý, žena v jiném stavu, abstinent nebo třeba užíváte léky, které se nesmí kombinovat s alkoholem, nemusíte si připadat jako diskriminovaní, pokud se budete držet mocktailů.

Mocktail

Mocktail je nealkoholický míchaný nápoj, nenajdete v něm tedy ani kapku alkoholu. Vyrábí se smícháním různýchovocných šťáv, nealkoholických nápojů,ledového čaje, energetických nápojů,atd. Nejčastěji majísladkou chuť, ale lze narazit i nahořké nebo kyselé varianty.

Je to hříčka slov, mocktaily si totiž tak trochudělají z koktejlů legraci. Často se jim říkalo„mock co*cktail“, v anglickém překladu„falešný koktejl“. Zkrátilo se to následně na„mocktail“, což je v angličtině výraz pro maketu. A i to dává smysl, protože mocktail určitě není klasický koktejl, je to jakási maketa klasického koktejlu, nealko varianta.

Bary už v dnešní době dobře chápou, že na mocktailech mohou vydělávat stejně dobře jako na koktejlech a tak dnes rozhodně nejsou výjimkou nápojové lístky, kde se to mocktaily jen hemží. Díky rozmachu mocktailů už bary dokážou připravit příjemné a zajímavé drinky každému, kdo nechce nebo nemůže pít alkohol.

Mocktaily – Nealkoholické koktejly jsou trendy, moderní a na vzestupu – ALKOHOL DRINK (1)

Nealkoholické koktejly

Nealkoholické míchané nápoje se datují do doby, kdy se objevily koktejly, a objevily se jako „nápoje střídmosti“ v prvních amerických knihách o koktejlech, včetně Jerryho Thomase Bar-Tenders Guide (1862). Merriam-Webster cituje první zmínku o mocktailech, která se objevila v roce 1916.

Zatímco název nealkoholického nápoje, stejně jako jeho styl, se postupem času vyvíjel, často je odrazem koktejlové kultury obecně. V 80. letech 20. století došlo k oživení mocktailového hnutí s často slazenými nápoji. V návaznosti na sofistikovanost koktejlové kultury 21. století se nealkoholické koktejly také staly rafinovanějšími a propracovanějšími.

V roce 2000 se nealkoholické nápoje staly natolik populární, že našly své místo na koktejlových nabídkách v mnoha restauracích a barech, zejména v barech střídmosti. Podle výzkumu společnosti Mintel vzrostly nealkoholické míchané nápoje jako typ nápoje na nabídkách barů a restaurací v letech 2016 až 2019 v USA o 35 %. V roce 2019, „The Providence Journal“ uvedl, že v New Yorku jsou nejméně 4 bary, které podávaly pouze mocktaily.

Zero proof drinky mohou být vyrobeny ve stylu klasických koktejlů, jako nealkoholický gimlet, nebo mohou představovat zcela nový styl pití. Popularita abstinenčních programů, jako je Suchej únor, spojená s nárůstem kultury zdraví a wellness posunula nealkoholické nápoje k širšímu přijetí. Stejně jako hnutí vegetariánské stravy nebo popularita ovesného mléka jsou nyní nápoje s nulovým důkazem považovány za platnou volbu pro všechny typy pijáků.

Co se týče přípravy, můžete se inspirovat populárními mocktaily nebo improvizovat a vyzkoušet nějaký vlastní.Složité mocktaily zaberou nějaký čas, ale jednoduché varianty máte hotové do několika minut. Zkuste třeba přidat jablečnou šťávu do sodovky a k tomu pár lístků máty nebo meduňky.

Hlavní výhody mocktailů

  • Neobsahují žádný alkohol.
  • Bývají v barech levnější – ale zde záleží vždy na konkrétním drinku.
  • Nedostanete po nich kocovinu.
  • Zdravější drink oproti alkoholu
  • Můžete řídit při cestě domů z večírku vlastní vůz.
  • Snadno si je připravíte doma – zde opět záleží na konkrétním koktejlu.

Mocktail jako náhrada limonád

Mocktaily nejsou ničím podřadným,svou chutí se koktejlům zcela vyrovnají. Připravují se ve stejně slavnostní podobě, jako je tomu u koktejlů, a vzhledem k jejich chuti byste rozdíl často ani nepoznali.

Pokud budete pořádatdomácí oslavu, pravděpodobně se vždy najde někdo, kdo nebude alkohol pít. Pokud chcete překvapit, zapomeňte na běžné limonády, ty zná každý, nealkoholické pivo je pro pivaře vhodnou volbou, a ty ostatní? Ty překvapte mocktailem.Obzvláště vhodné jsou v létě. Konzumace alkoholu je v parných dnech poměrně nebezpečná záležitost, a pokud ho nahradíte mocktaily, příjemně se osvěžíte a zároveň vás nebude bolet hlava. Výhodou je i to, žemůžete připravit mocktail pro celou společnost.

Nejčastěji použité suroviny do mocktailů

  • Náhrady alkoholu – nealkoholická vína, nealkoholické alternativy k destilátům a nealkoholická piva
  • Ochucené sirupy nahrazují likéry
  • Ovocné šťávy a džusy
  • Zeleninové šťávy a zelenina
  • Ovoce, ovocné pyré, marmelády a džemy
  • Čerstvé i sušené bylinky, např. meduňka, máta, ad.
  • Čaje, káva a koření
  • Sodová voda
  • Mléko, smetana, vejce
  • Cukr řepný, třtinový i med
  • Kostky ledu a ledová tříšť

Shirley Temple byl historicky první mocktail

Bez pochyby jeden z nejstarších a nejznámějších mocktailů vůbec je Shirley Temple. Svůj název dostal podle populární dětské herečky z 30. a 40. let minulého století. Legenda praví, že právě ona si v restauraci Brown Derby ve slunném Los Angeles objednala sklenici tohoto koktgejlu.

Pokud nepreferujete přeslazené nápoje, je vhodné si ho připravit z co možná nejlepší grenadiny, ale především z kvalitní zázvorové limonády postavené na přírodních ingrediencích a ozdobit ho výhradně černými třešněmi od Luxardo. Tím vytvoříte drink, který uspokojí svojí chutí i náročného konzumenta.

Mocktaily – Nealkoholické koktejly jsou trendy, moderní a na vzestupu – ALKOHOL DRINK (2)
Mocktaily – Nealkoholické koktejly jsou trendy, moderní a na vzestupu – ALKOHOL DRINK (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Neely Ledner

Last Updated:

Views: 5508

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Neely Ledner

Birthday: 1998-06-09

Address: 443 Barrows Terrace, New Jodyberg, CO 57462-5329

Phone: +2433516856029

Job: Central Legal Facilitator

Hobby: Backpacking, Jogging, Magic, Driving, Macrame, Embroidery, Foraging

Introduction: My name is Neely Ledner, I am a bright, determined, beautiful, adventurous, adventurous, spotless, calm person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.