Q&A Veranderingen opleidingspiramide KNVB Voetbalacademie (2024)

Vanaf het seizoen 2023/’24 verandert er wat aan de voetbalcoach-opleidingen van de KNVB. De reden is dat de UEFA de opleidingen in alle Europese landen beter op elkaar wil laten aansluiten. Hierdoor heeft de KNVB de namen van de opleidingen gewijzigd. In deze Q&A vind je aanvullende informatie.

Waarom worden de namen veranderd?

Een belangrijke reden van de keuze voor de veranderingen in naamgeving is dat de KNVB wil opleiden in een structuur die maximaal past bij de Nederlandse voetbalstructuur en daarnaast aansluit bij de andere Europese landen en de UEFA. Nu zitten daar verschillen in. Onze Nederlandse structuur kent meer opleidingsniveaus en bovendien leiden wij op in een jeugd- en seniorenlijn. Om het duidelijker en overzichtelijker te maken, willen we dat zoveel mogelijk gelijktrekken met de structuur van de UEFA.

Waarom veranderen de UEFA-waarderingen bij een aantal opleidingen?

De eisen vanuit de UEFA en de KNVB zijn continu in ontwikkeling. Zo heeft de UEFA de minimale eisen om in aanmerking te komen voor een UEFA-diploma aangepast. En ook vanuit de KNVB zijn de opleidingen de afgelopen jaren aangepast en verbeterd. Op basis van deze ontwikkelingen heeft de UEFA onze KNVB Voetbalcoach opleidingen opnieuw gewaardeerd. Dit heeft ertoe geleid dat de enkele UEFA-waarderingen zijn gewijzigd.

Wat verandert er voor mij nu ik een hogere UEFA-waardering heb voor mijn diploma?

In Nederland verandert er buiten de naamswijziging om niets, in het buitenland heb je feitelijk in sommige gevallen een hoger gewaardeerd diploma. Dit betekent dat je in het buitenland mogelijk op een hoger competitieniveau kunt coachen (dit is afhankelijk van de reglementen in het desbetreffende land in relatie tot een daar geldend licentiesysteem).

Zijn er nog inhoudelijke veranderingen in de verschillende voetbalopleidingen?

De KNVB Voetbalacademie heeft de afgelopen seizoenen een groot aantal opleidingen aangepast en verbeterd. Dit is een continu proces omdat de eisen vanuit het voetballandschap ook continu veranderen. Deze inhoudelijke veranderingen staan los van de naamwijziging en de herwaardering vanuit de UEFA.

Zijn er nog nieuwe opleidingen toegevoegd aan de opleidingspiramide?

Nee, er zijn geen nieuwe opleidingen toegevoegd aan de Nederlandse opleidingspiramide. Vanuit de UEFA zijn er nu 4 verschillende niveaus. In Nederland kennen we op dit moment meer opleidingsniveaus (Welkomstprogramma, JVC, VC 1 t/m VC 5). Hierdoor kunnen we de ontwikkeling van iedere voetbalcoach meer op maat en geleidelijk stap voor stap laten verlopen.

Verandert er iets aan de toelatingseisen nu de opleidingen nieuwe namen hebben?

Slechts op één niveau is de toelatingseis gewijzigd. Om toegelaten te kunnen worden bij de nieuwe VC 2-opleiding (jeugd) is een VC 1-opleiding (pupillen – of juniorentrainer) noodzakelijk. Hier geldt wel een uitzondering: In sommige gevallen is een vrijstelling mogelijk voor deze VC 1-opleiding: Voor ex-profvoetballers of kandidaten die bepaalde sport-/onderwijsdiploma’s hebben behaald. De nieuwste toelatingseisen worden altijd gecommuniceerd via de website, houd deze dus in de gaten voor de meest actuele informatie.

Krijg ik een nieuw fysiek diploma nu de namen worden gewijzigd?

Nee, er verandert in Nederland niets en hierdoor heb je in Nederland ook geen ander/nieuw diploma nodig. In het buitenland heb je mogelijk een hoger gewaardeerde UEFA-waardering, deze waardering kun je automatisch terugvinden op je trainerslicentie.

Ik heb een pupillen/junioren trainer-diploma, heb ik dan nu automatisch een UEFA C-waardering?

Ja, maar je ontvangt hiervoor geen nieuw diploma. De UEFA-waardering is enkel van belang als je in het buitenland wilt gaan coachen of in het buitenland een vervolgopleiding wilt volgen. In Nederland verandert er niets en er is ook geen voetbalcoach-licentie voor dit niveau.

Ik heb een UEFA C-diploma, heb ik dan nu automatisch een UEFA B-waardering?

Ja, je ontvangt hiervoor alleen geen nieuw diploma. De UEFA-waardering is enkel van belang als je in het buitenland wilt gaan coachen of in het buitenland een coachopleiding wilt volgen. Je voetbalcoach-licentie die je kunt aanvragen blijft wat betreft competitieniveau hetzelfde.

Ik heb een UEFA B-diploma, heb ik dan nu automatisch een UEFA A-waardering?

Nee, op basis van je in het verleden behaalde UEFA B diploma behoud je internationaal dezelfde bevoegdheid. Na het volgen van de nieuwe Voetbalcoach 3 (jeugd) ontvang je wel automatisch een UEFA A waardering. Je voetbalcoachlicentie die je kunt aanvragen blijft wat betreft competitieniveau hetzelfde, namelijk voetbalcoachlicentie 3.

Ik heb een huidig UEFA A-diploma (Youth), verandert er iets voor mij?

Nee, op basis van je in het verleden behaalde UEFA A-diploma (Youth) behoud je internationaal dezelfde bevoegdheid. De nieuwe Voetbalcoach 4 kent echter geen UEFA-waardering, maar is wel noodzakelijk indien je de voetbalcoach 5 wilt volgen. Ook is dit diploma nodig om een voetbalcoach-licentie aan te vragen voor het werken in bijvoorbeeld de top van het amateurvoetbal of de top van het jeugdvoetbal.

Ik heb een huidig UEFA Pro-diploma, verandert er iets voor mij?

Nee, alleen de naam van de UEFA Pro-opleiding verandert vanaf seizoen 2023/’24 in Voetbalcoach 5. Deze opleiding behoudt dezelfde UEFA Pro-waardering. Je ontvangt geen nieuw diploma en je voetbalcoach-licentie blijft ook hetzelfde.

Ik wil graag seniorentrainer worden, moet ik dan eerst de Voetbalcoach 1 Pupillen of Voetbalcoach 1 Junioren volgen?

Ja, de Voetbalcoach 1 Pupillen of Voetbalcoach 1 Junioren is voor iedere coach de eerste stap van de opleidingspiramide – ook als je uiteindelijk senioren wilt gaan coachen. De Voetbalcoach junioren is gericht op alle spelers die 11 tegen 11 spelen, dus vanaf 13 jaar t/m volwassenen. Advies is daarom ook om de VC 1 Junioren te volgen.

Wat moet ik doen als ik een vervolgopleiding wil volgen in het buitenland?

Voor het volgen van een opleiding in het buitenland kun je contact opnemen met de KNVB Voetbalacademie. Je ontvangt dan een extra certificaat waarop de Europese UEFA-waardering van je behaalde diploma staat. Hierdoor kun je aantonen welke waardering je diploma heeft voor de doorstroming in het buitenland. Voor aanvang van een vervolgopleiding in het buitenland is ook een officieel UEFA cross-borderformulier nodig. Je dient te voldoen aan de eisen die het betreffende land stelt aan de vervolgopleiding en de KNVB moet ook akkoord geven voor het volgen van een opleiding in het buitenland.

Ik heb in het buitenland mijn coachdiploma behaald en wil in Nederland mijn vervolgopleiding doen, waar moet ik op letten?

Natuurlijk is het mogelijk om een vervolgopleiding in Nederland te doen. Op basis van je in het buitenland behaalde diploma en UEFA-waardering kun je een vervolgopleiding volgen. Hier moet wel een toelatingsprocedure voor worden gedaan waarin de toelaatbaarheid wordt getoetst. Ook heb je een zogeheten cross-borderformulier nodig waar je in samenspraak met de voetbalbond waar je je diploma hebt gehaald en de KNVB een akkoord krijgt voor het doorstromen naar de vervolgopleiding. Hieraan is een aantal voorwaarden verbonden, die staan vermeld in de UEFA Coaching Convention. Je meldt je als eerste bij de voetbalbond waar je de opleiding wilt gaan volgen.

Ik heb al een KNVB-diploma, verandert er iets aan mijn licentie in Nederland?

In Nederland verandert er momenteel niets, buiten de naamswijziging om.

Veranderen de namen van de trainerslicenties en heeft dit invloed op bevoegdheid?

Ja, de namen van de trainerslicenties veranderen in lijn met de naamsverandering van de diploma’s. Voorbeeld: Trainerslicentie UEFA Pro verandert naar Voetbalcoach 5-licentie. Deze naamwijziging en ook UEFA-waardering verandert niets aan welke voetbalcoach-licentie je kunt aanvragen en heeft ook geen invloed op welk competitieniveau je bevoegd bent te coachen.

Krijg ik bij de opleiding Voetbalcoach 1 een voetbalcoach-licentie?

Nee, vanaf het niveau Voetbalcoach 2 ontvang je een voetbalcoach-licentie (dit is de huidige trainerslicentie UEFA C). Er verandert feitelijk niets aan het voetbalcoach-licentiesysteem behalve de naamgeving.

Bestaat er ook een voetbalcoach-licentie die je kunt aanvragen als ik een diploma VC 1 Pupillen of VC 1 Junioren heb behaald?

Nee, deze voetbalcoach-licentie bestaat niet. Deze is er in het verleden ook niet geweest. Voor de VC 1 Pupillen- of VC 1 Juniorenopleiding krijg je wel een UEFA C-waardering, maar dit diploma kent geen voetbalcoach-licentie in Nederland. Omdat er in Nederland eerder wel een UEFA C-licentie is geweest is dit natuurlijk verwarrend.

Ik heb in het buitenland mijn voetbalcoachdiploma UEFA C (Youth) behaald, welke consequenties hebben de veranderingen voor het coachen in Nederland?

Om in Nederland te kunnen coachen moet je een voetbalcoachlicentie aanvragen. Je UEFA C diploma staat gelijk aan de Nederlandse opleiding VC 1 Pupillen en VC 1 Junioren.
Voor het seizoen 2023/’24 en 2024/’25 krijg je als voetbalcoach automatisch dispensatie op basis van je huidige geldende voetbalcoachlicentie. Het is mogelijk om een derde seizoen dispensatie aan te vragen met de voorwaarde dat je bent toegelaten en deelneemt aan de VC 2 (jeugd) opleiding.
Vanaf seizoen 2025/'26: Je kunt in Nederland geen voetbalcoachlicentie aanvragen. De dispensatieregeling is niet meer van toepassing. Je UEFA C diploma staat gelijk aan de Nederlandse opleiding VC 1 Pupillen en VC 1 Junioren. In Nederland krijg je voor dit niveau geen voetbalcoachlicentie.

Ik heb in het buitenland mijn voetbalcoachdiploma UEFA B (Youth) behaald, welke consequenties hebben de veranderingen voor het coachen in Nederland?

Om in Nederland te kunnen coachen moet je een voetbalcoachlicentie aanvragen. Je UEFA B (youth) diploma staat gelijk aan de Nederlandse opleiding VC 2 (jeugd).
Voor het seizoen 2023/’24 en 2024/’25 krijg je als voetbalcoach automatisch dispensatie op basis van je huidige geldende voetbalcoachlicentie. Het is mogelijk om een derde seizoen dispensatie aan te vragen met de voorwaarde dat je bent toegelaten en deelneemt aan de VC 3 (jeugd) opleiding.
Vanaf seizoen 2025/'26: De dispensatieregeling is niet meer van toepassing. Je kunt vanaf nu met je UEFA B diploma een voetbalcoach 2 licentie aanvragen in Nederland.

Ik heb in het buitenland mijn voetbalcoachdiploma UEFA A (Youth) behaald, welke consequenties hebben de veranderingen voor het coachen in Nederland?

Om in Nederland te kunnen coachen moet je een voetbalcoachlicentie aanvragen. Je UEFA A (youth) diploma staat gelijk aan de Nederlandse opleiding VC 3 (jeugd).
Voor het seizoen 2023/’24 en 2024/’25 krijg je als voetbalcoach automatisch dispensatie op basis van je huidige geldende voetbalcoachlicentie. Het is mogelijk om een derde seizoen dispensatie aan te vragen met de voorwaarde dat je bent toegelaten en deelneemt aan de VC 4 (jeugd) opleiding.
Vanaf seizoen 2025/'26: Hiervoor geldt een uitzondering bij UEFA A (youth) mbt de voetbalcoachlicentie. Je mag coachen op voetbalcoachlicentie niveau 3, maar je mag ook met dispensatie op voetbalcoachlicentie niveau 4 aan de slag. Hiervoor (niveau 4) geldt de regeling van één seizoen automatische dispensatie en het tweede seizoen dien je de opleiding VC 4 (Jeugd) te volgen. Hierdoor is/blijft het mogelijk in Nederland op niveau te werken. Een tweede seizoen dispensatie is dus alleen mogelijk als je als coach bent toegelaten tot en deelneemt aan de VC 4 (Jeugd) opleiding. Deze wordt in de toekomst ook aangeboden in het Engels voor de doelgroep die geen Nederlands spreekt/schrijft.

Ik heb in het buitenland mijn voetbalcoachdiploma Pro behaald, welke consequenties hebben de veranderingen voor het coachen in Nederland?

Met je in het buitenland behaalde UEFA Pro-diploma kun je in Nederland de hoogste licentie Voetbalcoach 5 (voorheen UEFA Pro) aanvragen, verlengen of behouden. Er verandert niets aan je mogelijkheden en bevoegdheid.

Ik heb op dit moment een trainerslicentie UEFA C, B of A (Youth) (wordt vanaf 2023/’24 voetbalcoach-licentie), maar mijn in het buitenland behaalde diploma is nu te laag voor deze Nederlandse voetbalcoach-licentie. Wat betekent dat voor mij als coach en de vereniging waar ik werk?

Voor het seizoen 2023/’24 en 2024/’25 krijg je als voetbalcoach en ook de vereniging waar je coach bent automatisch dispensatie op basis van je huidige geldende trainerslicentie. Je blijft dus bevoegd om bij je vereniging te coachen. Het is mogelijk om een derde seizoen dispensatie aan te vragen met de voorwaarde dat je bent toegelaten en deelneemt aan een voetbalcoachopleiding op het hogere niveau wat nodig is voor competitieniveau. Een derde seizoen dispensatie in 2025/’26 is dus alleen mogelijk als je de opleiding daadwerkelijk volgt. Dit is vergelijkbaar met bijvoorbeeld de regeling promotie naar een niveau waar een hogere voetbalcoach-licentie benodigd is.

Staat jouw vraag er niet tussen?

Voor extra vragen kan contact opgenomen worden met KNVB Contact.

Q&A Veranderingen opleidingspiramide KNVB Voetbalacademie (1)

KNVB Contact

Voor aanvullende vragen aan de KNVB.

  • 088-0275050
  • contact@knvb.nl

Heb jij als voetbalcoach vóór seizoen 2023/2024 een diploma behaald, dan behandelen we hier een aantal voorbeelden ter verduidelijking. Hieronder wordt toegelicht welke voetbalcoachlicentie je kunt aanvragen, welke gevolgen dit heeft voor coachen buiten Nederland en welke vervolgopleiding mogelijkheden er zijn.

Je hebt een UEFA C behaald in het buitenland

Hoogste behaalde diploma: UEFA C in een bij UEFA aangesloten land anders dan Nederland.

1. Je wil gaan coachen in Nederland:
Om in Nederland te kunnen coachen moet je een voetbalcoachlicentie aanvragen.

Voor het seizoen 2023/’24 en 2024/’25

krijg je als voetbalcoach automatisch dispensatie op basis van je huidige geldende voetbalcoachlicentie. Het is mogelijk om een derde seizoen dispensatie aan te vragen met de voorwaarde dat je bent toegelaten en deelneemt aan de VC 2 (jeugd) opleiding.

Vanaf seizoen 2025/'26

: Je kunt in Nederland geen voetbalcoachlicentie aanvragen. De dispensatieregeling is niet meer van toepassing. Je UEFA C diploma staat gelijk aan de Nederlandse opleiding VC 1 Pupillen en VC 1 Junioren. In Nederland krijg je voor dit niveau geen voetbalcoachlicentie.

2. Je wil een vervolgopleiding gaan volgen:
De vervolgopleiding die je kunt volgen in Nederland is de VC 2 (jeugd). Voor aanvang van een vervolgopleiding in Nederland is ook een officieel UEFA cross-borderformulier nodig. Als je een vervolgopleiding wil doen in het buitenland neem je je verkregen UEFA C waardering mee.

Je hebt een UEFA B (Youth) behaald in het buitenland

Hoogste behaalde diploma: UEFA B (Youth) in een bij UEFA aangesloten land anders dan Nederland.

1. Je wil gaan coachen in Nederland:
Om in Nederland te kunnen coachen moet je een voetbalcoachlicentie aanvragen.

Voor het seizoen 2023/’24 en 2024/’25

krijg je als voetbalcoach automatisch dispensatie op basis van je huidige geldende voetbalcoachlicentie. Het is mogelijk om een derde seizoen dispensatie aan te vragen met de voorwaarde dat je bent toegelaten en deelneemt aan de VC 3 (jeugd) opleiding.

Vanaf seizoen 2025/'26

: De dispensatieregeling is niet meer van toepassing. Je kunt vanaf nu met je UEFA B diploma een voetbalcoach 2 licentie aanvragen in Nederland.

2. Je wil een vervolgopleiding gaan volgen:
De vervolgopleiding die je kunt volgen in Nederland is de VC 3 (jeugd). Voor aanvang van een vervolgopleiding in Nederland is ook een officieel UEFA cross-borderformulier nodig. Als je een vervolgopleiding wil doen in het buitenland neem je je verkregen UEFA B (Youth) waardering mee.

Je hebt een UEFA A (Youth)-diploma behaald in het buitenland

Hoogste behaalde diploma: UEFA A (Youth) in een bij UEFA aangesloten land anders dan Nederland

1. Je wil gaan coachen in Nederland:
Om in Nederland te kunnen coachen moet je een voetbalcoachlicentie aanvragen.

Voor het seizoen 2023/’24 en 2024/’25

krijg je als voetbalcoach automatisch dispensatie op basis van je huidige geldende voetbalcoachlicentie. Het is mogelijk om een derde seizoen dispensatie aan te vragen met de voorwaarde dat je bent toegelaten en deelneemt aan de VC 4 (jeugd) opleiding.

Vanaf seizoen 2025/'26

: Hiervoor geldt een uitzondering bij UEFA A (Youth) mbt de voetbalcoachlicentie. Je mag coachen op voetbalcoachlicentie niveau 3, maar je mag ook met dispensatie op niveau 4 aan de slag. Hiervoor (niveau 4) geldt de regeling van één seizoen automatische dispensatie en het tweede seizoen dien je de opleiding VC 4 (Jeugd) te volgen. Hierdoor is/blijft het mogelijk in Nederland op niveau te werken. Een tweede seizoen dispensatie is dus alleen mogelijk als je als coach bent toegelaten tot en deelneemt aan de VC 4 (Jeugd) opleiding. Deze wordt in de toekomst ook aangeboden in het Engels voor de doelgroep die geen Nederlands spreekt/schrijft.

2. Je wil een vervolgopleiding gaan volgen:
De vervolgopleiding die je kunt volgen in Nederland is de VC 4 (jeugd). Voor aanvang van een vervolgopleiding in Nederland is ook een officieel UEFA cross-borderformulier nodig. Als je een vervolgopleiding wil doen in het buitenland neem je je verkregen UEFA A (Youth) waardering mee.

Je hebt een UEFA C, B of A (Youth) behaald in het buitenland en op 15 september ’23 een voetbalcoach-licentie in Nederland

Hoogste behaalde diploma: UEFA C, B (Youth) of A (Youth) in een bij UEFA aangesloten land anders dan Nederland.

1. Je wil gaan coachen in Nederland:
Om in Nederland te kunnen coachen moet je een voetbalcoachlicentie aanvragen.
Je behoudt je huidig geldende Nederlandse voetbalcoachlicentie. Voor alle coaches met een eerder in Europa behaalde UEFA C,B of A diploma en die op het peildatum moment (peildatum 15 september 2023) een voetbalcoach-licentie hebben in Nederland is de dispensatie-regeling in principe blijvend (met aanvullende voorwaarden). Was je op 15 september

niet

in het bezit van een Nederlandse voetbalcoachlicentie, dan gelden eerder genoemde situaties.

Er zijn aanvullende voorwaarden en spelregels aan deze dispensatie-regeling verbonden (zie onderstaand). Hierover zijn alle coaches die in aanmerking hiervoor komen reeds geïnformeerd.

  • Je staat als voetbalcoach, op peildatum 15 september 2023, geregistreerd in Sportlink van de KNVB met een geldige Europese voetbalcoachlicentie die is geaccepteerd en overgenomen door de KNVB.
  • De dispensatie loopt tot de einddatum van je voetbalcoach-licentie en vervalt automatisch als de voetbalcoach-licentie afloopt.
  • De dispensatie kan onbeperkt worden verlengd door je voetbalcoach-licentie direct, dus zonder onderbreking, te verlengen. Hier zijn voorwaarden voor licentieverlenging op van toepassing, zoals het overleggen van voldoende licentiepunten vanuit het volgen van bijscholingen.
  • Deze dispensatie geldt uitsluitend voor de Nederlandse voetbalcoach-licentie 2, 3, 4 of 4 jeugd (Europees UEFA diploma; UEFA C, B, A en A Youth).
  • Als je als voetbalcoach een vervolgopleiding hebt afgerond (in Nederland of elders in Europa) die een licentiebevoegdheid geeft op hoger niveau in de competitie vervalt de dispensatie direct.

Je hebt in het verleden een UEFA B (jeugd)-diploma behaald in Nederland

Hoogste behaalde diploma: UEFA B (jeugd) in Nederland (voor seizoen 2023/2024)

1. Je wil gaan coachen in Nederland:
Om in Nederland te kunnen coachen moet je een voetbalcoachlicentie aanvragen.
Je voetbalcoachlicentie die je kunt aanvragen blijft wat betreft competitieniveau hetzelfde, namelijk voetbalcoachlicentie 3.
2. Je wil gaan coachen buiten Nederland:
Als je wil coachen in het buitenland behoud je je eerder verkregen UEFA B waardering.
3. Je wil een vervolgopleiding gaan volgen:
De vervolgopleiding die je kunt volgen in Nederland is de VC 4 (jeugd). Als je een vervolgopleiding wil doen in het buitenland behoud je je eerder verkregen UEFA B waardering. Voor aanvang van een vervolgopleiding in het buitenland is ook een officieel UEFA cross-borderformulier nodig.

Je hebt in het verleden een UEFA C (jeugd)-diploma behaald in Nederland

Hoogste behaalde diploma: UEFA C (jeugd) in Nederland (voor seizoen 2023/2024)

1. Je wil gaan coachen in Nederland:
Om in Nederland te kunnen coachen moet je een voetbalcoachlicentie aanvragen.
Je voetbalcoachlicentie die je kunt aanvragen blijft wat betreft competitieniveau hetzelfde, namelijk voetbalcoachlicentie 2.
2. Je wil gaan coachen buiten Nederland:
Als je wil coachen in het buitenland heb je vanaf seizoen 2023/'24 een UEFA B waardering. Je ontvangt hiervoor geen nieuw diploma. Je kunt via de KNVB Academie een extra document aanvragen waarop de Europese UEFA-B waardering van je behaalde diploma staat.
3. Je wil een vervolgopleiding gaan volgen:
De vervolgopleiding die je kunt volgen in Nederland is de VC 3 (jeugd). Als je een vervolgopleiding wil doen in het buitenland heb je vanaf seizoen 2023/'24 een UEFA B waardering. Je ontvangt hiervoor geen nieuw diploma.
Voor het volgen van een opleiding in het buitenland kun je contact opnemen met de KNVB Voetbalacademie. Je ontvangt dan een extra document waarop de Europese UEFA-waardering van je behaalde diploma staat. Hierdoor kun je aantonen welke waardering je diploma heeft voor de doorstroming in het buitenland. Voor aanvang van een vervolgopleiding in het buitenland is ook een officieel UEFA cross-borderformulier nodig.

Q&A Veranderingen opleidingspiramide KNVB Voetbalacademie (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Golda Nolan II

Last Updated:

Views: 5966

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Golda Nolan II

Birthday: 1998-05-14

Address: Suite 369 9754 Roberts Pines, West Benitaburgh, NM 69180-7958

Phone: +522993866487

Job: Sales Executive

Hobby: Worldbuilding, Shopping, Quilting, Cooking, Homebrewing, Leather crafting, Pet

Introduction: My name is Golda Nolan II, I am a thoughtful, clever, cute, jolly, brave, powerful, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.