Het gevaarlijke venster (2024)

De brief voor de koning

Tonke Dragt(Author/Illustrator)

3.8936ratings6reviews

Rate this book

Rare book

    GenresFantasy

173 pages, Paperback

Published January 1, 1997

About the author

Tonke Dragt werd in 1930 geboren in Nederlands-Indië, en heeft daar het grootste deel van haar jeugd doorgebracht. In 1942 kwam ze met haar moeder en twee zusjes terecht in een Jappenkamp, en daar heeft ze ontdekt dat ze ze kon ‘ontsnappen’ door verhalen te verzinnen. Ze schreef en tekende in eerder gebruikte uitgegumde schriftjes en zelfs op wc-papier, want er was bijna niets. Samen met een vriendinnetje maakte ze het ‘boek’ De jacht op de Touwkleurige.

Na de oorlog kwam het gezin naar Nederland. Tonke deed hier haar eindexamen van de middelbare school en ging naar de academie voor beeldende kunsten. Ze werd tekenlerares. Als de orde in haar klas verstoord dreigde te raken, begon ze altijd een verhaal te vertellen. En dan werd het muisstil. Ze organiseerde op school ook een spookverhalenschrijversclub, waar de meest griezelige dingen gebeurden!

In 1956 werd voor het eerst een verhaal van Tonke gepubliceerd, en daarna werden er steeds meer gevraagd. Ze kreeg het druk: overdag lesgeven en ’s avonds en vooral ’s nachts schrijven. In 1961 verscheen haar eerste boek: Verhalen van de tweelingbroers.

Een jaar later kwam De brief voor de koning, dat werd bekroond met de prijs voor het beste kinderboek van het jaar, een voorloper van de Gouden Griffel. Het kreeg ook een vervolg: Geheimen van het Wilde Woud.

De meeste kinderboekenschrijvers schreven in die tijd realistische verhalen, maar Tonke creëerde haar eigen werelden, zoals de Rijken van Dagonaut en Unauwen.

Het thema ‘tijd’ speelt vaak een rol in haar boeken. De hoofdpersoon van De torens van februari kan eens in de vier jaar, op schrikkeldag, naar een andere wereld reizen, en Torenhoog en mijlen breed speelt zich af in de toekomst. Het geheim van de klokkenmaker gaat over een tijdmachine – en vooral over de vraag wat er gebeurt als je daar niet heel voorzichtig mee omgaat…

Tonke houdt van poezen. Die geven haar de mogelijkheid een tijger te aaien. En tijgers intrigeren haar: Ogen van tijgers is niet voor niets geschreven!

Al haar poezen (en ze heeft er vele gehad) zijn op een bijzondere manier bij haar gekomen: aanloopkatten, eenzame katten als het baasje was overleden… Ze krijgen allemaal een naam die met een W begint. Wapperstaart, Woesti en Wicci de Winterpoes zijn de meest recente.

Ratings & Reviews

What do you think?

Rate this book

Friends & Following

Create a free account to discover what your friends think of this book!

Community Reviews

3.89

36ratings6reviews

5 stars

9 (25%)

4 stars

17 (47%)

3 stars

8 (22%)

2 stars

1 (2%)

1 star

1 (2%)

Displaying 1 - 6 of 6 reviews

Belinda Vlasbaard

3,327 reviews77 followers

July 22, 2022

4,25 sterren - Nederlandse hardcover

Quote: Aan de westkust, ten noorden van de Witte Baai, rees een reusachtige rots op, die boven alles uitstak, ruw en bars en afgeplat van boven. Daar wilde Ridder Marwen een kasteel laten bouwen.
Ridder Marwen was jong en dapper, om niet te zeggen overmoedig en hij was een der machtigste van ‘s konings leenmannen. Hij woonde in het slot van zijn voorvaderen aan de voet van de rots, maar, zo zei hij: ‘Dit huis ligt te veilig in de laagte, te beschut en te gezapig. Door geen raam kan ik verder kijken dan mijn neus lang is. Boven op die rots wil ik een burcht bouwen, met vensters in het noorden en zuiden en oosten en westen, zodat ik al mijn land kan zien en ver uit kan kijken over de zee.’ (blz. 7, ‘Het gevaarlijke venster’)-

In dit boek staan zes verhalen. Ze spelen zich allemaal af in het rijk van Unauwen, hetzelfde land waar ook haar boekenDe brief voor de koningenDe geheimen van het wilde woudzich afspelen.

Stel je voor een kasteel met 1000 ramen maar één ervan moet gesloten blijven… Wat doen de meeste mensen? Toch gluren? Ondanks duistere betoveringen en gevaren?

Doen wat niet mag is dat slecht of is dat goed? Als je bijvoorbeeld voorspellende dromen hebt moet je die dan vertellen? Ook als je weet dan anderen en jij er alleen maar moeilijkheden door krijgen?

Als je door een gevaarlijk venster de wijde zee en tovereilanden ziet moet je dan op reis gaan of juist niet? Daarom horen al deze sprookjes bij elkaar; sommige zijn misschien niet eens echte sprookjes.

Ze gaan vaak over ridders, prinsen en prinsessen, tovenaars, betoverde wapens, spoken en zelfs de duivel maar ze vertellen allereerst over mensen. Ze zijn heel spannend… en sommige zijn heel oud.

Het is avontuurlijk, geheimzinnig, romantisch, spannend, verrassend.
Ze horen echt bij de andere twee boeken.
Aanrader.

    kinderboek verhalenbundel wenslijst-niet-in-bezit

Marcelo Alvarez

14 reviews2 followers

June 22, 2019

Una muy buena serie de cuentos. Juega con tus expectativas: no es "cliché". Su forma de escribir es concisa y rápida de leer. Lo recomiendo a cualquiera que le guste la literatura fantástica como un libro casual

Mathilde / Ikvindlezenleuk

745 reviews18 followers

November 17, 2015

Aan de westkust, ten noorden van de Witte Baai, rees een reusachtige rots op, die boven alles uitstak, ruw en bars en afgeplat van boven. Daar wilde Ridder Marwen een kasteel laten bouwen.
Ridder Marwen was jong en dapper, om niet te zeggen overmoedig en hij was een der machtigste van ’s konings leenmannen. Hij woonde in het slot van zijn voorvaderen aan de voet van de rots, maar, zo zei hij: ‘Dit huis ligt te veilig in de laagte, te beschut en te gezapig. Door geen raam kan ik verder kijken dan mijn neus lang is. Boven op die rots wil ik een burcht bouwen, met vensters in het noorden en zuiden en oosten en westen, zodat ik al mijn land kan zien en ver uit kan kijken over de zee.’ (blz. 7, ‘Het gevaarlijke venster’)

In dit boek staan zes verhalen. Ze spelen zich allemaal af in het rijk van Unauwen, hetzelfde land waar ook haar boeken De brief voor de koning en De geheimen van het wilde woud zich afspelen.

De eerste twee verhalen ‘Het gevaarlijke venster’ en ‘Het koude huis’ horen bij elkaar. Ze vertellen het verhaal van Ridder Marwen. De andere vier verhalen zijn losse sprookjesachtige verhalen.

Lees de rest van mijn recensie op Ikvindlezenleuk

Merel

166 reviews

July 23, 2019

Meeslepende sprookjes die tussen de regels door ook vaak gaan over de relatie tussen man en vrouw.

Chantal

1,027 reviews164 followers

January 11, 2024

I just couldn't get into this book. I thought it would be a one story book and it turned out to be all different stories. Not for me.

    125-225 52bookchallenge2023 book-cabinet-read

Displaying 1 - 6 of 6 reviews

Het gevaarlijke venster (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Amb. Frankie Simonis

Last Updated:

Views: 5977

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Amb. Frankie Simonis

Birthday: 1998-02-19

Address: 64841 Delmar Isle, North Wiley, OR 74073

Phone: +17844167847676

Job: Forward IT Agent

Hobby: LARPing, Kitesurfing, Sewing, Digital arts, Sand art, Gardening, Dance

Introduction: My name is Amb. Frankie Simonis, I am a hilarious, enchanting, energetic, cooperative, innocent, cute, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.